Melyik a legjobb gyermek előtakarékosság?

A GRANTIS gyermek előtakarékossági oldala.

Összeszedtem neked a teljes listát, mellébeszélés és apró betűk nélkül!

És segítek eligazodni a konkrét ajánlatok között!

Lefelé görgetve
néhány perc alatt, megismerheted az összes gyermekeknek szánt megtakarítási formát, én pedig a konkrét pénzintézet + ajánlat kiválasztásában segítek neked! :) Pál Tímea - Gyermekjövő tervező

Az alábbi pénzintézet összes gyermek megtakarítását megtalálod nálam egy helyen, ezért rengeteg utánajárást megsprórolok neked:

Sokan választják a Start számlát?

Általában, amikor a gyermekünknek szeretnénk pénzt megtakarítani, akkor ez egyik első gondolatunk a Start számla (Babakötvény). Azonban ahogy tudjuk, a gondolatok és a tettek nem mindig járnak kézen fogva. De vajon mennyien választják a Start számlát? Vagy esetleg mást választanak a szülők?

Amit a Start számláról tudni érdemes

Jelenleg ez az egyetlen államilag támogatott gyermek megtakarítás, melynek mértéke 10%, évente legfeljebb 6 ezer forint. A Start számlát csak és kizárólag a Magyar Államkincstárnál lehet indítani, ahol egy 19 éves magyar állampapírba fektetik a pénzt. Erre infláció feletti plusz 3%-os kamatot kapunk évente, minimum 3%-ot, ami a jelenleg banki kamatokhoz képest abszolút jónak mondható. Vajon ennyi elég a szülőknek, hogy ezt a gyermek megtakarítást válasszák?

Minden negyedik szülő ezt választja

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint 4 év alatt több mint 100 ezer Start számlát indítottak a megtakarítani vágyó szülők, azaz évente nagyjából 25 ezer ilyen előtakarékosság indul.

Az, hogy ez sok, vagy kevés az nézőpont kérdése. Alapesetben nagyon pozitív, hogy ilyen sokan takarítanak meg gyermekük számára, aminek a fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni. Viszont évente nagyjából 100 ezer gyermek születik, ami azt jelenti, hogy 75 ezer ember nem indít Start számlát. Ennek 2 oka lehet, vagy nincs ezeknek a gyermekeknek megtakarításuk :(, vagy mást választanak.

Az is kiderült, hogy átlagosan 7-8 ezer forintot gyűjtenek a szülők, amiből nagyjából 2,3 millió forint várható a lejáratkor.

A Start számla alternatívája

Legyünk pozitívak, és feltételezzük, hogy a többi szülő jelentős része más előtakarékosságban látja az ideális megoldást. Ők választhatnak például a lakáskasszát. Ez egy olyan államilag támogatott lakáscélú megtakarítás, amelyre 30%-os, évente akár 72 ezer forintos állami támogatás jár. Ugyan nem kimondottan gyermek megtakarítás, de sok szülő a saját lakás megszerzésében segítene gyermekének, erre pedig kiválóan alkalmas.

Itt vannak még a biztosítók gyermek megtakarítási programjai is. Itt ugyebár magasabb kockázat mellett reális esélyünk vannak magasabb hozamot elérni, így ugyanakkora pénzből magasabb lejárati összeggel számolhatunk (részletek itt).

A lényeg, hogy tegyünk félre a gyermeknek

Ebben a cikkben megnéztük hány szülő választja gyermek megtakarításnak a Start számlát. Azt is megállapítottuk, hogy sokan vagy másban látják a megoldás, vagy sajnos nem gondolnak rá, hogy a gyermek életkezdése milyen anyagi vonzattal jár. Éppen ezért töltsd ki az oldalt található adatlapot! Megmutatom, hogyan tudod anyagilag a  leghatékonyabban segíti 20 éves kora körül a gyermekedet, és segítek ehhez megtalálni a megfelelő előtakarékosságot!

Ez a cikk 2016. június 01. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Érdekel a lehetőség
Adatvédelmi szabályzat elfogadása

vagy hívjon most:
+36 1 58 58 555