Melyik a legjobb gyermek előtakarékosság?

A GRANTIS gyermek előtakarékossági oldala.

Összeszedtem neked a teljes listát, mellébeszélés és apró betűk nélkül!

És segítek eligazodni a konkrét ajánlatok között!

Lefelé görgetve
néhány perc alatt, megismerheted az összes gyermekeknek szánt megtakarítási formát, én pedig a konkrét pénzintézet + ajánlat kiválasztásában segítek neked! :) Pál Tímea - Gyermekjövő tervező

Az alábbi pénzintézet összes gyermek megtakarítását megtalálod nálam egy helyen, ezért rengeteg utánajárást megsprórolok neked:

Gyermek előtakarékosság kérdések

Most megosztom veled azokat a gyakori kérdéseket, amelyekkel a leggyakrabban találkoztam eddigi pályafutásom során:

Mikor kössek gyermekemnek lakáskasszát?

A lakáskasszát nevéből adódóan csak akkor válaszd, ha gyermekedet saját ingatlanhoz szeretnéd segíteni, de ügyelj rá, hogy az itt felgyülemlett tőkét csak, és kizárólag lakáscélra tudja felhasználni gyermeked. A másik, amire érdemes odafigyelned a futamidő, ami a lakáskasszáknál maximum 10 év, így egy újszülöttnek nem javasolnám, hiszen 10 évesen ritkán vesznek, vagy újítanak fel ingatlant a gyermekek. 🙂

Két gyermekem van, egy vagy két megtakarítást indítsak nekik?

Ez egy nehéz kérdés, mert abszolút az adott szituációtól függ. Általában jobban kezelhető, ha külön-külön gyermek megtakarítása van a gyerkőcöknek, de az élet néha felülírja ezeket a bevett szokásokat. Ez a kérdés az, amire konkrét válasz csak a számítások elvégzése után lehetséges.

Mekkora összeget érdemes félretennem havonta?

Általánosságban beszélhetünk ismét, de ha gyermekét egy jó egyetemre szeretné járatni, megfelelő életkörülmények között, akkor az ideális célösszeg 12 millió forint. A havi megtakarítás innentől fogva csak a gyermeke korától függ, vagyis attól, hogy milyen korán indítja el a gyermek megtakarítást.

Mikor indítsak gyermek előtakarékosságot?

A gyermek megtakarításoknál, úgy, mint minden másnál, a futamidő az egyik, ha nem a legfontosabb szempont. Személyesen én azt javasolom, hogy akár már a gyermek születése előtt is el lehet indítani egy gyermek megtakarítást. Klasszikus értelemben azonban azt mondhatom, hogy még abban a hónapban érdemes indulnia a gyermek előtakarékosságnak, amikor a gyermek megszületik.

Milyen támogatásokat kapok a gyermek megtakarításokra?

Menjünk szépen sorba! Míg a banki konstrukcióknál nincsen semmilyen támogatás, addig a TBSZ számlánál 5 év után nem kell megfizetni a kamatadót, és EHO-t, ami összesen a nyereség 22%-a. A Start számlánál a befizetett díjak után 10% állami támogatás jár, de a támogatás maximuma havi 500 forint. A lakáskasszák után 30%, évente legfeljebb 72.000 forint állami támogatás jár. A biztosítói megoldásokra egyelőre nincs adókedvezmény, viszont olyan bónuszrendszert építettek ki, ami 10-ből 8-szor eredményesebb, mint a többi megoldás esetén elérhető támogatás.

Milyen többletszolgáltatást kaphatok?

A bankoknál semmilyen többletszolgáltatásra nem számíthatsz, a TBSZ számlánál kamatadó, és EHO kedvezményt kaphatsz 3 illetve 5 év után. A Start számlánál is említettük már a 10%, maximum havi 500 forint állami támogatást. A biztosítók gyermek megtakarítási programjánál viszont választhatsz egy olyan opciót, ahol, ha a szülő meghal, akkor a biztosító a futamidő végéig magára vállalja a díjfizetést. Ezzel gyermeked garantáltan megkapja a várhatóan magas lejárati összeget.

A Start számla csak a MÁK-nál vezethető?

Jelenleg egyértelműen igen. Korábban ugyan lehetett a kereskedelmi bankoknál is Start számlát vezetni, de most kizárólag a Magyar Államkincstárnál élhetsz ezzel a lehetőséggel.

Építhetek ösztöndíjat a gyerekemnek belőle? (járadékszerű kifizetés)

A válasz egyértelműen igen. Sok szülő aggódik, hogyha gyermeke egyszerre kap egy nagyobb összeget, akkor nem tudja megfelelően beosztani. Ezzel a pénzintézetek is tisztában vannak, és van olyan lehetőség, ahol járadék formájában (is) juthat gyermeke az összegyűlt pénzhez.

Mekkora összeget érdemes összegyűjteni?

A határ a csillagos ég. 🙂 Minél több pénzt tudsz, és szeretnél félretenni gyermeked, annál jobban jár. Az átlagos gyermek megtakarítások célösszege nagyjából 12 millió forint. Ebből adott esetben gyermeked ki tudja fizetni a tandíjat egy jó egyetemre, mellette a lakhatással sem lesz gondja (albérlet, vagy kollégium), és nem kell szűkölködnie a megélhetés terén sem.

Hozzáférhetek hamarabb a gyermek előtakarékossághoz?

A Start számlánál erre nincs lehetőség, míg a banki megoldások esetén bármikor rendelkezésedre áll a pénz. A másik 3 megtakarításnál is van lehetőséged hamarabb a pénzhez jutni, bizonyos feltételek mellett. Összegezve, csak a Start számlán gyűjtött tőke érinthetetlen a lejárat (vagyis gyermeked felnőtt kora) előtt.

Hogyan zajlik egy tanácsadás?

A tanácsadás helyszínét Te határozod meg, legyen az akár nálad, akár az irodámban, akár egy kávézóban. Ezt egy telefonos egyeztetésen keresztül tudjuk megbeszélni, ahogy az időpontot is. A találkozón megismerem a lehetőségeidet, kívánságaidat, és céljaidat, ami alapján precíz háttérszámításokat tudok végezni. Ez oda vezet, hogy neked mindössze annyi dolgod van, hogy kiválaszd a számodra legjobb 2-3 megoldás közül a legszimpatikusabbat.

Hogy-hogy ingyenes a tanácsadás?

Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy a magyar megtakarítási piac szinte bármelyik konkrét megtakarítását tudom neked ajánlani, amiért a pénzintézetek megfizetnek. Ők állják a honoráriumomat, így neked ezzel nem kell törődnöd.

Miért engem válassz?

Egyrészt azért ajánlom magam, mert nő vagyok, és a gyermekek jövője a szívügyem. 🙂 Másrészt volt szerencsém több száz családdal konzultálni, és rengeteg olyan kérdéssel, és életszituációval találkoztam, ami lehet, hogy neked eszedbe sem jut. Pontosan tudom, hogy mire kell odafigyelni, és mit kell megkérdezni, amikor egy 15-20 éves megtakarításba készülsz belevágni.

Érdekel a lehetőség
Adatvédelmi szabályzat elfogadása

vagy hívjon most:
+36 1 58 58 555