Melyik a legjobb gyermek előtakarékosság?

A GRANTIS gyermek előtakarékossági oldala.

Összeszedtem neked a teljes listát, mellébeszélés és apró betűk nélkül!

És segítek eligazodni a konkrét ajánlatok között!

Lefelé görgetve
néhány perc alatt, megismerheted az összes gyermekeknek szánt megtakarítási formát, én pedig a konkrét pénzintézet + ajánlat kiválasztásában segítek neked! :) Pál Tímea - Gyermekjövő tervező

Az alábbi pénzintézet összes gyermek megtakarítását megtalálod nálam egy helyen, ezért rengeteg utánajárást megsprórolok neked:

Babakötvény jóváírás: Mennyit számít?

Az köztudott, hogy az egyetlen államilag támogatott gyermek megtakarítás a Start számla (babakötvény). A részleteket azonban kevesen ismerik, és mivel az itt gyűjtött pénzből gyermekünk életkezdését próbáljuk megalapozni, ezért muszáj minden feltételt helyesen értelmeznünk. A tisztán látás végett érdemes mindent alaposan átolvasnunk, hogy megfontolt, és jó döntést tudjunk hozni.

A babakötvény, és a Start számla

Bár a közhiedelemben ez a két szó ugyanazt jelenti, a valóságban korántsem igaz ez a megállapítás. A babakötvényre ugyanis minden 2005.12.31 után született gyermek alanyi jogon jogosult, ami a gyakorlatban egy 42.500 forintos egyszeri állami támogatás. Ezt azonban nem kapják meg a szülők, mert az állam szerint kevés szülő tenné félre, ehelyett nyit egy számlát a gyermek nevére a Magyar Államkincstárnál, ahova elutalja ezt a pénzt. Ezt a számlát nevezzük Start számlának, amire, ha mi is megtakarítunk, akkor az állami további támogatást nyújt számunkra.

A 10%-os állami támogatás

Az állam azért adja a babakötvényt, hogy felhívja a szülők figyelmét arra, hogy a gyermek életkezdése igenis egy költséges beruházás, és mint ilyen egyszerűbb rá szépen folyamatosan gyűjtögetni, mintsem kellemetlenül meglepődni. Épp ezért, ha befizetünk díjakat a Start számlára, akkor a 10%-át az állam pluszban jóváírja minden évben, de ez nem lehet több, mint havi 500 forint.

Legjobb esetben gyermekünk 19 éves koráig tudjuk kihasználni, a havi 500 forintos állami támogatást, ami összesen 114 ezer forint, ehhez vegyünk hozzá az egyszeri 42.500 forintot, és így megkapjuk, hogy a legjobb esetben 156.500 forinttal segít minket az állam.

Jó kezdeményezés, de vajon elegendő?

Könnyen kiszámítható, hogy havi 5 ezer forintnál elérjük a támogatás felső korlátját, viszont ez még egy olyan alacsony összeg, amelyből nem tudunk több millió forintot összeszedni, amiből futná egy felsőfokú oktatási tandíjára, vagy egy lakás önerőre.

Amennyiben úgy működne, mint például egy lakáskasszánál (30%, évente akár 72 ezer forint állami támogatás), vagy egy nyugdíjbiztosításnál (20%, akár 130 ezer forint adókedvezmény), akkor mindenkinek Start számla lenne az egyértelműen legjobb gyermek megtakarítás.

Érdemes más lehetőséget is megvizsgálni

Tényleg nem akarok telhetetlennek tűnni, de jelenleg komoly számítgatások után akadnak olyan gyermek megtakarítások, amelyeket érdemes összevetni a Start számlával. Ki tudja, lehet, hogy neked pont egy másik gyermek megtakarítás nyeri el a tetszésedet. Töltsd ki az oldalt található űrlapot, felkereslek, és megtaláljuk azt a gyermek megtakarítást, amellyel gyermeked a legjobban jár!

Ez a cikk 2016. március 23. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Érdekel a lehetőség
Adatvédelmi szabályzat elfogadása

vagy hívjon most:
+36 1 58 58 555