Melyik a legjobb gyermek előtakarékosság?

A GRANTIS gyermek előtakarékossági oldala.

Összeszedtem neked a teljes listát, mellébeszélés és apró betűk nélkül!

És segítek eligazodni a konkrét ajánlatok között!

Lefelé görgetve
néhány perc alatt, megismerheted az összes gyermekeknek szánt megtakarítási formát, én pedig a konkrét pénzintézet + ajánlat kiválasztásában segítek neked! :) Pál Tímea - Gyermekjövő tervező

Az alábbi pénzintézet összes gyermek megtakarítását megtalálod nálam egy helyen, ezért rengeteg utánajárást megsprórolok neked:

Gyermek előtakarékosság: Saját lakás, vagy oktatás finanszírozás legyen a cél?

Amikor megszületik bennünk az elhatározás, hogy megtakarítunk gyermekünk számára rögtön egy újabb fontos kérdéssel kell szembesülnünk. Mit kezdjen a gyermek a pénzzel? Ez döntően befolyásolja, milyen gyermek előtakarékosságot válasszunk. Ebben a cikkben minden lehetőségre megtalálod a választ:

 

Mi határozza meg a gyermek előtakarékosságot?

A gyermek megtakarítások lényege, hogy gyermekünk 18-19. születésnapjára jelentős pénzösszeget tudjunk neki adni. A pénz felhasználásának azonban több célja is lehet, a két leggyakrabban előforduló ezek közül a saját lakás megszerzése, és a felsőoktatási tanulmányok finanszírozása szokott lenni. Bármilyen furcsa a kiválasztott cél nagymértékben befolyásolhatja, hogy mikor melyik gyermek előtakarékosságot válasszuk.

 

Legyen az oktatás a fókuszban!

Egy autóversenyes hasonlattal élve, a gyermek nevelés olyan, mint egy időmérő edzés. Volt olyan pilóta, aki meg tudta nyerni a verseny az utolsó helyről indulva is, de mennyivel könnyebb ezt megtenni az első 4 hely valamelyikéről rajtolva. Gyermekünket úgy tudjuk versenyhelyzetbe hozni, hogy minél jobb oktatásban részesítjük, azaz minél jobb iskolában tanulhatja meg a választott szakmáját.

 

Abban az esetben, ha ezt szeretnénk, akkor a gyermek megtakarítási programok, és a Start számla közül választhatunk, hiszen előbbinek teljesen szabad felhasználása van, míg a Start számlában összegyűlt pénzt egy jogszabály szerint költhetjük el, de ebbe az oktatás is beletartozik.

 

Lakáskulcsot szeretnél adni gyermekednek?

Még mindig sokan vannak Magyarországon, akik szerint a legbiztosabb befektetés az ingatlan. Való igaz, az ingatlan lehet egy jó befektetés, de azért nem minden esetben. Ahhoz, hogy gyermekünk megkaphassa a lakását 20 éves kora körül minimum 5-8 millió forintra lesz szükség, Ilyenkor lép előtérbe a lakáskassza, amelyet döntően azért választunk, mert 30%-os, évente akár 72 ezer forintos állami támogatás jár rá. Nem árt tudni, hogy egy lakáskasszát maximum 10 éves futamidőre lehet elindítani, így gyermekünk 10 éves kora előtt nem érdemes elindítani, hiszen ha a lejárattól számított 2 éven belül nem használjuk fel az összeget, akkor elveszítjük az állami támogatást. Lakáscélra egyébként felhasználható a Start számla, és természetesen a gyermek megtakarítási program is.

 

A gyermek döntse el, mire kell a pénz?

Természetesen erre az eshetőségre is van megoldás, sőt akár ebből tudjuk kihozni a legtöbbet. Így nem eshetünk abba a hibába, hogy várunk a gyermekünk 10 éves koráig egy lakáskassza elindításával, és kihasználatlanul hagyjuk gyermekünk életének első 10 évét.

 

Ebben az esetben azt javaslom, hogy indítsunk egy teljesen szabad felhasználású gyermek megtakarítási programot, majd ha gyermek eléri a 10 éves kort, akkor legfeljebb elindítunk még egy lakáskasszát is. Ezért, ha úgy alakul, hogy a gyerkőcnek egyetemi tandíjra kell a pénz azt is meg lehet oldani, ha pedig az ingatlan lesz az elsődleges cél, akkor több pénz lesz rá, mintha „csak” egy lakáskasszánk lenne.

 

A lényeg, hogy legyen egy gyermek előtakarékosságunk

Most, hogy körüljártuk a gyermek megtakarításunk felhasználását, arra jutottunk, hogy lehet az a legjobb, ha nem is egyből mi döntjük el, mire költse a gyermek a pénzt, hanem alkalmazkodunk a későbbi élethelyzethez. A lényeg, hogy tudatosan készüljünk, és kezdjünk el minél előbb félretenni a gyermek számára. Töltsd ki az oldalt található adatlapot, és felkereslek, hogy együtt megtervezhessük, hogyan jár gyermeked a lehető legjobban!

Ez a cikk 2016. március 05. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Érdekel a lehetőség
Adatvédelmi szabályzat elfogadása

vagy hívjon most:
+36 1 58 58 555