Melyik a legjobb gyermek előtakarékosság?

A GRANTIS gyermek előtakarékossági oldala.

Összeszedtem neked a teljes listát, mellébeszélés és apró betűk nélkül!

És segítek eligazodni a konkrét ajánlatok között!

Lefelé görgetve
néhány perc alatt, megismerheted az összes gyermekeknek szánt megtakarítási formát, én pedig a konkrét pénzintézet + ajánlat kiválasztásában segítek neked! :) Pál Tímea - Gyermekjövő tervező

Az alábbi pénzintézet összes gyermek megtakarítását megtalálod nálam egy helyen, ezért rengeteg utánajárást megsprórolok neked:

Gyermek előtakarékosságok 2015: A Start számla (Babakötvény)

Amikor eszedbe jut, hogy pénzt gyűjtenél gyermeked számára biztos, hogy valamilyen formában szóba kerül a Babakötvény. Sokan pozitívan nyilatkoznak róla, hiszen állami támogatást lehet rá kapni ráadásul garantált kamata is van. Nézzük meg, hogy mit kell tudnunk a Start számláról (Babakötvény), és hogy milyen egyéb tulajdonságai vannak!

 

Hogyan igényelhetsz Babakötvényt?

 

Ez egy rendkívül érdekes kérdés, amit a szülők (nagyszülők) előszeretettel félreértenek. A Babakötvényt ugyanis nem kell igényelni, ez minden 2005.12.31. után született gyermeknek alanyi jogon jár, pontosan 42.500 forint. Az állam ezt nem a szülők folyószámlájára utalja, hanem a Magyar Államkincstárnál egy számlán helyezi el, amit Start számlának neveznek.

 

Erre a Start számlára (ami a gyerek nevére szól) bárki fizethet be kisebb-nagyobb összegeket, így válhat az egyszeri állami adomány egy folyamatos gyermek megtakarítássá.

 

Mekkora az állami támogatás?

 

Minden befizetett összeghez 10% állami támogatást ad hozzá az állam. Az állami támogatásnak azonban van egy felső határa, ami havi 500 forintban merül ki.  Azaz állami támogatás egy évben nem lehet több, mint 6.000 forint, amit 60.000 forint (például havonta 5.000 forint) befizetése mellett tudsz megszerezni.

 

Tehát amennyiben havi 10 ezer forintot teszünk félre a Start számlára, akkor is havi 500 forint lehet a maximális állami támogatás, amit megkapunk.

 

A garantált kamat

 

Amikor a Start számlára befizetsz, akkor valójában egy 19 éves magyar állampapírba fekteted a pénzedet. Ez pedig garantálja neked, hogy az aktuális infláció felett plusz 3%-os kamatot kapsz minden évben, a konkrét nagyságát február elején tudjuk meg.

 

Ez már figyelemre méltó, az 1-2%-os banki kamatok mellett, de azért nem a csúcs, hiszen folyamatosan korlátozva van a nyereséged. Mindössze annyi lehet ebben a zavaró, hogy a nyereség felülről is korlátos. Vagy is semmiképpen nem lehet több, mint az előre beígért infláció plusz 3%.

Mi a helyzet a rugalmassággal?

 

Nincs díjfizetési kötelezettség, így ha esetleg nem tudsz rendszeresen fizetni, akkor ez itt nem lehet probléma. Vigyázz azonban, ha egyes részletek elmaradoznak, azzal a gyermeked fog kevesebb pénzt kapni majd a lejáratkor.

 

Azt is érdemes tudnod, hogy ez nem teljesen egy szabad felhasználású megtakarítás. Van egy jogszabály, ami megmondja, hogy az életkezdéshez kapcsolódóan pontosan mire tudja gyermeked pontosan felhasználni. Mivel azonban még egyetlen ilyen gyermek előtakarékosság sem járt le, ezért ennek igazolásáról, és módjáról nem tudok semmi konkrétat mondani neked.

 

Gyermekednek a legjobb megtakarítás jár!

 

Ebben a cikkben közelebbről is megvizsgáltuk a Start számlát, az egyik legismertebb gyermek megtakarítást. Számos esetben lehet ez egy jó megoldás (például, ha havi 5.000 forintnál nem tudsz többet félretenni), de azért hasonlítsunk össze több gyermek megtakarítást, mielőtt választunk. Töltsd ki az oldalt található űrlapot, és összehasonlítjuk az összes gyermek megtakarítást, hiszen gyermekednek a legjobb megtakarítás jár!

Ez a cikk 2016. március 23. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Érdekel a lehetőség

vagy hívjon most:
+36 1 58 58 555