Melyik a legjobb gyermek előtakarékosság?

A GRANTIS gyermek előtakarékossági oldala.

Összeszedtem neked a teljes listát, mellébeszélés és apró betűk nélkül!

És segítek eligazodni a konkrét ajánlatok között!

Lefelé görgetve
néhány perc alatt, megismerheted az összes gyermekeknek szánt megtakarítási formát, én pedig a konkrét pénzintézet + ajánlat kiválasztásában segítek neked! :) Pál Tímea - Gyermekjövő tervező

Az alábbi pénzintézet összes gyermek megtakarítását megtalálod nálam egy helyen, ezért rengeteg utánajárást megsprórolok neked:

Tippek szülőknek: hogyan neveljünk takarékosságra játékosan

Mindenki szeretné, ha gyermekéből felelősségteljes felnőtt válna, aki nem költ feleslegesen, nem adósítja el magát, és mégis eléri a céljait. Igaz, a legtöbb kamasznak már van saját pénze, egy gyerekben ennél jóval hamarabb kialakul, hogyan viszonyul az anyagi értékekhez. Érdemes ezt a korai, kritikus időszakot kihasználni, és tudatosságra nevelni. Nem mindegy azonban, hogyan.

 

A játékosság minden esetben fontos, de okosan kell megválasztanunk a módját. A szerencsejátékok és kaparós sorsjegyek is lehetnek szórakoztatóak, de azt a benyomást kelthetik a gyerekben, hogy nem mi irányítjuk a pénzügyeinket, hanem minden a szerencsén múlik. Helyette adjunk a kezébe önállóságot, mert az gondolkodásra ösztönöz. Egy fejlettebb óvodás is tud nagyság szerint csoportosítani pénzérméket, melyek nagyjából összhangban vannak valódi értékükkel. Kisiskolásként már nyugodtan kaphat egy kevéske zsebpénzt is, amiből ha eleget összegyűjt, vehet valamit a boltban. Természetesen érdemes őt választás elé állítani: az olcsóbból kér kettőt vagy a drágábból egyet? Most költse el a pénzét, vagy később, mikor már gyűjtött hozzá? Minden esetben tegyük számára világossá a lehetséges kimeneteleket.

 

Nyolc-kilenc éves korukra alkalmuk nyílik megismerni a pénz valódi értékét. Ekkor már komolyabb célokat is ki lehet tűzni, például egy bicikli megvásárlását. Valószínűleg a gyermek csak jelképes összeggel tud beszállni a költségekbe, de a lényeg úgyis az, hogy tudja: ha ennyit összegyűjt, megkapja, amit szeretne. Érdemes gyakorlati feladatokat adni neki, például állítson össze egy bevásárlólistát, de természetesen bele kell férnie egy bizonyos összegbe. Ez sikerélményt okoz neki, mert láthatja a számolásának gyakorlati hasznát. Vagy akár online rendelésnél is segíthet eldönteni egy bizonyos termékről, hol kapható a legolcsóbban. Így megtanítjuk neki, hogy vásárláskor nem ugrunk bele az első szembejövő ajánlatba.

 

És persze ne felejtsük el a klasszikus társasjátékokat sem. Talán a nagyszülőknél találunk még egy Gazdálkodj okosan!-t, vagy vehetünk egy Monopolyt, ha egy többórás játék is belefér a családdal. A mai gyerekek számára viszont teljesen természetes az is, ha számítógépen vagy mobileszközön játszanak, mert számukra ez a tudás olyan készségként alakul ki, mint a rajzolás vagy a fejszámolás. Ezek használatára inkább bátorítani kell őket, mintsem óvni tőlük, mert későbbi életük során biztosan sok hasznát fogják venni.

 

Az egyik lakástakarékpénztár FundiMini gyerekszámlához készített weboldala például azért jött létre, hogy pénzügyi tudatosságra nevelje a gyermekeket könnyed, szórakoztató játékokon keresztül. A gyerekszámlához járó “okospersely” olyan játékos és modern megtakarítási forma, ami jóval több annál, mintha vennénk a gyerekünknek egy malacperselyt. Ebbe is pénzt kell dobni, viszont tartozik hozzá egy szoftver, amin keresztül a szülő és a gyermeke is láthatja, mennyi pénzt sikerült összegyűjteni. A perselytörténet alapján láthatjuk dátum szerint, mikor mennyi pénzt tett bele a gyermek, és mennyit vett ki. Ami ennél is jobb, az az, hogy lehetőség van megtakarítási célok kitűzésére. A szoftver grafikusan megmutatja egy vízszintes sávon, mennyi pénzt sikerült összegyűjteni az új számítógépre, játékkonzolra vagy igazából ízlés szerint bármire, és hogy mennyi van még ebből a célból hátra. A legjobb az egészben, hogy mindez már egy egyszerű telefonos alkalmazáson keresztül is elérhető.

 

Fontos, hogy gyerekünk jól szórakozzon, különben hamar elveszti az érdeklődését. A fenti módokon viszont nemcsak a figyelmét köti le játékosan, hanem néhány fontos készséget is kifejleszt felnőttkorára, melyek közül az egyik leghasznosabb talán maga a pénzügyi tudatosság. Ha szeretnél többet megtudni a témáról, vagy anyagilag megalapozni gyermeked jövőjét, akkor töltsd ki az oldalt található adatlapot, és kollégáimmal állunk rendelkezésedre.

Ez a cikk 2017. március 08. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Érdekel a lehetőség
Adatvédelmi szabályzat elfogadása

vagy hívjon most:
+36 1 58 58 555