Melyik a legjobb gyermek előtakarékosság?

A GRANTIS gyermek előtakarékossági oldala.

Összeszedtem neked a teljes listát, mellébeszélés és apró betűk nélkül!

És segítek eligazodni a konkrét ajánlatok között!

Lefelé görgetve
néhány perc alatt, megismerheted az összes gyermekeknek szánt megtakarítási formát, én pedig a konkrét pénzintézet + ajánlat kiválasztásában segítek neked! :) Pál Tímea - Gyermekjövő tervező

Az alábbi pénzintézet összes gyermek megtakarítását megtalálod nálam egy helyen, ezért rengeteg utánajárást megsprórolok neked:

Mennyi zsebpénzt adj a gyerekednek?

Már óvodáskortól kezdve adhatsz a gyermekednek zsebpénzt, de hogy mennyit, milyen rendszerességgel és milyen helyzetben, az nagyon nem mindegy. Az életkorral a gyermek hozzáállása is változik, de az alapelvek, amiket kisebb korában tanul meg, ugyanúgy érvényesek maradnak.

 

Egy gyerek már kiskorában eljár a szüleivel boltba, és felismeri azt az összefüggést, hogy a pénzért cserébe tejet, csokit és újságot adnak. Amint erre rájön, adhatsz neki pénzérméket, mert tudni fogja, hogy valami értékes került a birtokába. Egy óvodás 20 Ft-nak és 50 Ft-nak is örül, míg mondjuk egy 8-10 évest kevésbé nyűgöz le egy ennyire aprócska összeg. Hogy mennyi pénzt adsz neki, az tehát nagyban függ a gyerek életkorától és érettségétől.

 

Először is meg kell tanítanod neki, hogy a pénz nem korlátlan, azaz nem jut belőle mindenre, és hamar elfogy. Korábban írtunk róla, hogyan lehet ezt játékosan megmutatni neki. Tudnia kell azt is, hogy ezért anyu és apu sokat dolgozik, és ha a gyereked nagy lesz, ő is ezt fogja tenni. A pénz a munka értékét mutatja meg, és örülni kell annak, amitek van. Valaki többet, valaki kevesebbet keres, mint anyu és apu, ez persze nem azt jelenti, hogy ők ettől lennének jobb vagy rosszabb emberek. Az okos ember a kevesebb pénzből is sok mindent kihoz.

 

Ezért sem árt zsebpénzt adni, mert jobb, ha ezt a szemléletet a gyakorlatban is megtanulja. Segíthet otthon, a házimunkában, persze nem kell semmi nehézre vagy megterhelőre gondolni. Elég, ha letörli a konyhaasztalt vagy segít összegyűjteni az evőeszközöket. Érezni fogja, hogy az elvégzett feladatért jutalom jár. Kisebb korban jobb, ha azonnal kifizeted, mert ilyenkor még nehéz számára elfogadni, hogy valaminek az ellenértékét csak egy-két héttel később kapja meg.

 

Ha már iskolába jár, elég, ha hetente vagy kéthetente adsz neki zsebpénzt. Tudnia kell előre tervezni, tisztában kell lennie az idő hosszával. Persze eleinte lehet, hogy elkölti a pénzét az első pár napban, és az is lehet, hogy haszontalan dolgokat vesz. Engedni kell neki, hadd tanuljon a saját példájából. Később megbeszélheted vele, miért fogyott el ilyen gyorsan a költőpénze.

 

Fontos, hogy ne pótold a pénzét egy adott időn belül. Ha megegyeztetek, hogy heti egyszer kap zsebpénzt, akkor légy következetes, és mindig ugyanakkor adj neki. Ne ess abba a hibába, hogy megsajnálod, és mindig adsz neki. Így nem becsülné a pénz értékét, azt hiheti majd, hogy korlátlanul a rendelkezésére fog állni később is.

 

Ne engedd, hogy magának vegye ki a pénzt a pénztárcádból, főleg nem titokban. Az összegben is egyezzetek meg, ne ő döntse el, mennyit kér éppen. Ne pénzzel akard jutalmazni mindenért. A másik végletbe sem szabad esni: ne hagyd, hogy könyörögnie kelljen a pénzért. A gyerekednek világosan ismernie kell a játékszabályokat, és ha mégis elfogy a pénze, akkor beszéljétek meg, legközelebb hogyan csinálja másként.

 

Arra is van már mód, hogy szülőként évekig gyűjtsd a gyerekednek a „zsebpénzt”, amihez felnőttkorában férsz hozzá. A megtakarítás módozatától függően fordíthatod a gyerekedre ezt az összeget oktatási, befektetési vagy lakáscéllal. Fontos, hogy mire eléri ezt a kort, pénzügyileg tudatos felnőtt legyen. Ha érdekel, milyen módon gyűjthetsz zsebpénzt a gyerekednek, akkor töltsd ki az oldalt található adatlapot, és kollégáimmal hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot.

Ez a cikk 2017. március 28. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Érdekel a lehetőség
Adatvédelmi szabályzat elfogadása

vagy hívjon most:
+36 1 58 58 555