Melyik a legjobb gyermek előtakarékosság?

A GRANTIS gyermek előtakarékossági oldala.

Összeszedtem neked a teljes listát, mellébeszélés és apró betűk nélkül!

És segítek eligazodni a konkrét ajánlatok között!

Lefelé görgetve
néhány perc alatt, megismerheted az összes gyermekeknek szánt megtakarítási formát, én pedig a konkrét pénzintézet + ajánlat kiválasztásában segítek neked! :) Pál Tímea - Gyermekjövő tervező

Az alábbi pénzintézet összes gyermek megtakarítását megtalálod nálam egy helyen, ezért rengeteg utánajárást megsprórolok neked:

Gyermek megtakarítások: Így válassz gyermeked kora alapján!

Ahogy a kezdőoldalon is láthatod, 5 olyan megtakarítási típus van, amely alkalmas lehet gyermekednek. A lakáskassza, a TBSZ számla, a banki gyermek megtakarítások, a Start számla, és a biztosítói gyermek megtakarítási programok mind-mind jó megoldások, amit azonban nagyban befolyásol, hogy hány éves a gyermeked. Tarts velem és segítek eligazodni ebben a nehéznek tűnő kérdéskörben.

 

Alig pár éved van hátra gyermeked felnőtté válásáig?

 

Itt vagy a legnehezebb helyzetben, ugyanis rövid idő alatt nehéz „csodát tenni”. A legrövidebb távra a banki megtakarítási számlák dobhatnak mentőövet, amivel azonban az a baj, hogy jelenleg rekord alacsony kamatokat kapsz. Ráadásul folyamatosan a kamatok 22%-át le kell adózni kamatadó, és EHO jogcímen. Mindazonáltal folyamatosan hozzá lehet férni a pénzhez, és még mindig több mint a semmi.

 

A gyermeked kiskorában viszont egy hatékony megoldás lehet, hogy gyermeked felkészítsd a pénz kezelésére, és a bankszámla használatára, amiről itt írtam korábban.

 

A Start számlát bármilyen futamidő mellett el lehet indítani, és magasabb is a kamata, mint a sima banki megtakarításoknak, így ha választani kell, erre a futamidőre ezt javasolnám, de minimum 3 évnek el kell telnie az indítás, és a pénzfelvétel előtt.

 

Épp 14-15 év körüli a gyermeked?

 

Jobb a helyzet, mint az előbb, hiszen már három megoldás közül is választhatsz. Az első a TBSZ számla, ami tulajdonképpen egy speciális bankszámla. Ha 3 évig itt tartod a pénzed (kvázi lekötöd), akkor a nyereséged után fele adót kell fizetned, vagyis 11%-ot. Viszont ha ezt 5 évre teszed, akkor mentesülsz mindenféle adó megfizetése alól.

 

A másik megoldás pedig a lakáskassza, aminek a minimális időtartama 4 év. Ezt a megtakarítást a gyermeked ugyan csak lakáscélra tudja felhasználni, de az éves 30%-os legfeljebb évente 72.000 forintos állami támogatás miatt, ennél nagyobb összeggel nem tudod gyermeked támogatni ilyen rövid idő alatt.

 

Természetesen a Start számla ebben a korban is választható, és itt jobban ki tud domborodni a rendszeres megtakarítás, és az éves 10%, legfeljebb éves 6.000 forintos állami támogatás is.

 

A 8 éves kor vízválasztó!

 

Ha gyermeked mostanában tölti be a 8 évet, akkor még van lehetőséged bármelyik gyermek megtakarítást választani, hiszen a lakáskasszák maximális futamideje 10 é, valamint a gyermek megtakarítási programok is innentől lesznek igazán hatékonyak. Mindazonáltal amikor van egy jó 10 évünk gyermekünk 18-19. születésnapjáig, akkor kár lenne banki megtakarítási számlát, vagy TBSZ számlát indítani, hiszen ezek nem hosszú távú megtakarítási formák.

 

Még kicsi a gyerkőc?

 

A legjobb, ha ilyenkor indítasz gyermekednek egy Start számlát, vagy egy gyermek megtakarítási programot. A gyermek megtakarítási programoknál hatványozottan fontos, hogy minél hosszabb legyen a futamidő, arról nem is beszélve, hogy itt tudod elérni reálisan a legmagasabb hozamot. Míg a Start számlánál (az aktuális infláció plusz 3% az éves kamat) tavaly és idén is 4,7% volt a kamat, addig a gyermek megtakarítási programoknál a kötvényalapok zömében az elmúlt években magasabb hozamot értek el. Például az Uniqa Biztosító Kredit kötvény (tehát nem kimondottan magas kockázatú) eszközalapja az elmúlt 5 évben 12,47%-os évesített hozamot ért el.

 

Minél előbb, annál jobb!

 

Ebből a cikkből számodra is egyértelmű, hogy úgy tudod a legjobban segíteni gyermekedet, ha minél előbb elkezdesz neki rendszeresen megtakarítani. Az én feladatom az, hogy legyen bármennyi idős is a gyerkőc, megtaláljam a legjobb megoldást. Töltsd ki az oldalt található adatlapot, felkereslek, és a piacon fellelhető gyermek megtakarításokból kiszűrjük, hogy melyiket érdemes elindítani!

Ez a cikk 2016. március 23. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Érdekel a lehetőség
Adatvédelmi szabályzat elfogadása

vagy hívjon most:
+36 1 58 58 555