Melyik a legjobb gyermek előtakarékosság?

A GRANTIS gyermek előtakarékossági oldala.

Összeszedtem neked a teljes listát, mellébeszélés és apró betűk nélkül!

És segítek eligazodni a konkrét ajánlatok között!

Lefelé görgetve
néhány perc alatt, megismerheted az összes gyermekeknek szánt megtakarítási formát, én pedig a konkrét pénzintézet + ajánlat kiválasztásában segítek neked! :) Pál Tímea - Gyermekjövő tervező

Az alábbi pénzintézet összes gyermek megtakarítását megtalálod nálam egy helyen, ezért rengeteg utánajárást megsprórolok neked:

Gyermek megtakarítási számla: Ezekből válassz 2015-ben!

A 2014-es esztendőben lényegesen megnőtt a gyermek megtakarítások száma, ami azt jelenti, hogy a szülők elkezdtek érdemi lépéseket tenni azért, hogy gyermekük életkezdését támogassák. Pont a megnövekedett érdeklődés miatt érdemes még inkább a dolgok mélyére ásni, és jól megválasztani, hogy milyen formában gyűjtöd a pénzt gyermeked számára, hiszen több millió forint múlhat rajta.

 

Milyen lehetőségeid vannak a gyermek megtakarítások terén?

 

Alapvetően 3-4 olyan előtakarékosság közül választhatsz, amellyel gyermekedet anyagilag tudod támogatni 18-19 éves korában. Elsőként itt van az államilag támogatott babakötvény, aztán a banki megtakarítási számlák, majd a biztosítók megtakarítási programjai, végül pedig egy speciális lehetőség a lakáskassza. Mikor melyiket érdemes választanod? Vegyük sorra őket!

 

A speciális lehetőség, a lakáskassza

 

A lakáskassza egy olyan lakáscélú megtakarítás, ahol a befizetéseid után az állam minden évben 30%, maximum 72.000 forint állami támogatással honorál. Ezt a maximális támogatást havi 20.000 forint befizetése mellett érheted el. A megtakarítási időszak pedig 4, 5, 6, 8, 10 év lehet.

 

Mikor válaszd?

 

Az első szempont, hogy ezt a megtakarítást csak, és kizárólag ingatlancélra lehet felhasználni, így akkor válaszd gyermeked számára, ha a saját ingatlan szerzésében szeretnéd segíteni, nem pedig a felsőoktatásának finanszírozásában. A második szempont pedig, hogy gyermeked 8-10 éves kora előtt semmiképpen ne indíts ilyet gyermek megtakarításnak, hiszen a maximális futamidő 10 év. Kevés olyan gyermek van, aki 15 évesen saját ingatlan vásárol, vagy újít fel.

 

Megéri a bankban megtakarítani gyermekednek?

 

Jelenleg erre a válasz egyértelműen nem. Mivel jelenleg a kamatkörnyezet meglehetősen alacsony, ezért éves 2%-os kamat mellett nem lehet jelentős tőkeállományt kiépíteni egy rendszeres megtakarítással. Arról nem is beszélve, hogy folyamatosan kamatadó, és EHO fizetési kötelezettséged van, ami az alacsony kamatod 22%-át elviszi. (kamatadó 16%, EHO 6%)

 

Mikor válaszd?

 

Akkor javaslom, ha gyermekednek meg akarod tanítani mi a kamat, és hogyan kell spórolni. Ezt az iskolában nem tanulja meg, neked viszont az ilyen banki megtakarítási számlák remek lehetőséget nyújtanak.

 

Mit tud a babakötvény?

 

Minden 2006.01.01 után született gyermek jogosult egy egyszeri 42.500 forintos támogatásra, ezt nevezzük babakötvénynek. Ezt a pénzt az állam a Magyar Államkincstárnál (MÁK) helyezi el, amire neked is van lehetőséged további megtakarítást elhelyezni. Sőt, a befizetéseid 10%-át, maximum havi 500 forintot még hozzá ad az állam, vagyis havi 5.000 forint megtakarítása mellett el tudod hozni az államtól a maximális támogatást. A kamatod évről évre változik, amit februárban jelentenek be.

 

Mikor válaszd?

 

Ehhez a pénzhez csak gyermeked férhet hozzá 19 éves korában, és a felhasználását egy törvény szabályozza, így akkor érdemes ezt elindítanod, ha ezt a kötöttséget vállalod. Amennyiben maximum havi 5.000 forintot tudsz gyermekednek megspórolni, akkor is jó megoldás lehet, magasabb összegnél azonban érdemes már gyermek megtakarításokkal is összehasonlítani.

 

A biztosítók gyermek megtakarítása

 

A gyermek megtakarítási programok egyszerre két megoldást is kínálnak neked, a megtakarítani vágyó szülőnek. Először is szabadon összeállíthatsz egy befektetési alapokból álló portfóliót, amit profi szakemberek kezelnek, így a magasabb hozamelvárás mellett a kockázatot is porlaszthatod.

Csak, hogy egy példát említsünk, az Allianz Biztosító Magyar kötvénye 7,46%, az Európai kötvénye 8,69%-os évesített hozamot érte el az utolsó 5 évben. Ezek a kötvények pedig messze nem olyan kockázatosak, mint mondjuk a részvények.

A másik megoldás pedig egy esetleges katasztrófa esetén védi meg gyermeked. Ha véletlenül elhaláloznál mielőtt még gyermeked felnőtt korú lenne, akkor a megtakarítás szinte biztosan félbeszakadna, így gyermeked nem kapná meg az általad eltervezett összeget, viszont itt a biztosító ebben az esetben külön díj ellenében átvállalja helyetted a díjfizetést a futamidő végéig. Így a gyámügyet sem kell bevonni (ami nagy könnyebbség), és a gyermeked is a lehető legmagasabb összeget kapja meg.

 

Mikor válaszd?

 

A speciális költségszerkezet miatt 10 év alatt nem javaslom ezt a megoldást, tehát gyermeked 8 éves koráig érdemes elindítani, de minél előbb annál jobb. Havi 10.000 forint az a minimális összeg, ahonnan hatékonyan tud működni egy ilyen megtakarítás.

 

Segítek választani!

 

Ahogy látod, nincs egyszerű dolgod, amikor a legjobb gyermek előtakarékosságot keresed gyermekednek. A fent említett 4 megtakarítási formán kívül is akadnak még egyéb lehetőségek. Ha tudatos, és eredményes megtakarítást szeretnél választani, akkor érdemes minden szempontból megvizsgálni egy-egy gyermek megtakarítást, és megfelelő számításokat is el kell végezni. Töltsd ki az oldalt található adatlapot, és minden tudásommal azon leszek, hogy gyermeked a lehető legjobban járjon!

Ez a cikk 2016. március 23. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Érdekel a lehetőség

vagy hívjon most:
+36 1 58 58 555