Melyik a legjobb gyermek előtakarékosság?

A GRANTIS gyermek előtakarékossági oldala.

Összeszedtem neked a teljes listát, mellébeszélés és apró betűk nélkül!

És segítek eligazodni a konkrét ajánlatok között!

Lefelé görgetve
néhány perc alatt, megismerheted az összes gyermekeknek szánt megtakarítási formát, én pedig a konkrét pénzintézet + ajánlat kiválasztásában segítek neked! :) Pál Tímea - Gyermekjövő tervező

Az alábbi pénzintézet összes gyermek megtakarítását megtalálod nálam egy helyen, ezért rengeteg utánajárást megsprórolok neked:

Zsebpénz: Tanítsd vele gyermekedet!

Örök kérdés, hogy tehetsz-e valamit azért, hogy gyermeked ne a hitelek, és egyéb kölcsönök közt ingázzon, hanem addig nyújtózkodjon, amíg a takarója ér, sőt még meg is takarítson. Sajnos a jelenlegi képzési rendszer erre nem tanítja meg a gyerekeket, ezért ez a szülőkre marad. Most megosztok veled egy olyan tippet, stratégiát, ami segítségedre lehet abban, hogy gyermeked megtanulja jól kezelni a pénzt.

Válaszd külön a gyermek megtakarítást, és a zsebpénzt!

Két teljesen külön dologról beszélünk. A gyermek megtakarításnak az a célja, hogy gyermeked életkezdését, főként a felsőoktatást anyagilag tudd támogatni. A zsebpénz viszont kiváló eszköz a szülő kezében, hogy megtanítsa a gyermeket bánni a pénzzel. Ugyanakkor fontos, hogy a gyermek tudjon róla, hogy fizetsz neki egy megtakarítást, mert így kiskorától fogva természetesnek veszi a megtakarítást, és evidens lesz, hogy ő is fizet majd ilyet gyermekének.

Mikortól adjál zsebpénzt?

Többféle elmélet is van rá, hogy mikortól érdemes a gyermeknek zsebpénzt adni. A legtöbben az iskolakezdéshez társítják, én azonban azt javasolom, hogy még hamarabb kezdd el. Amikor 5-6 éves a gyermek, akkor már bőszen ismerkedik a számokkal, és rendkívül fogékony az új dolgokra. Így egyértelműen előnyből indul a többi iskolás gyermekkel szemben.

Mekkora zsebpénzt kapjon a gyermek?

Ez mindenkinek a saját pénztárcájához mérten kell megszabnia. Egy gyakorlati példa, apuka, és gyermek minden reggel együtt sétálnak be az óvodába, és minden reggel megállnak egy boltnál, és vesznek egy csokit, ami 80, és 170 forint között van. Ilyenkor érdemes napi 2-300 forintos zsebpénzt adni, hiszen egy idő után át tudsz állni arra, hogy a gyermek magának veszi meg a csokit a zsebpénzéből.

Hogy tanul ebből a gyermek?

Először is, amikor elkezditek a zsebpénz bevezetését, akkor nézzetek ki egy olyan játékot, amit nem tud a gyermek megvenni egyből, hanem gyűjteni kell hozzá (minimum 2-3.000 forint értékben). Ezek után minden hétvégén nézzétek meg, hogy mennyi pénz maradt a gyermeknél, és a megmaradt pénzre fizess neki kamatot. Amikor a gyermek megkapta a kamatot, akkor pedig beszéljétek meg, hogy még mennyi ideig, és/vagy mennyi pénzt kell gyűjtenie, hogy meg tudja venni az elején kiválasztott játékot. Így a gyermek egyszerre, tervez, takarékoskodik, és beleszokik abba, hogy ne költse el egyből minden pénzét.

 

Nyilván akadhatnak nehézségek is, például a minden pénzt elkölt, akkor nincs kamat. Ilyenkor meg kell vele beszélni, hogy ha a jövő héten csak eggyel kevesebb csokit kap, akkor máris közelebb kerül ahhoz a játékhoz, amit szeretne.

 

Ezt a technikát egyébként később érdemes egy banki gyermek megtakarítási számlával is megcsinálni, hiszen ilyenkor a bankkártyát, bankszámlát, automata használatát, kártyás vásárlást tudod megtanítani utódodnak.

Így lehet sikeres a gyermeked!

Ahogy fentebb is írtam, mind a gyermek megtakarításra, mind a zsebpénzre egyaránt szükség van ahhoz, hogy pénzügyileg tudatos, és remélhetőleg sikeres gyermeket nevelj. Ez a kis trükk, amit a zsebpénzről mutattam egy gyakorlatban kipróbált, és hatékony megoldás, próbáld ki Te is! Ha érdekel még egy-két ilyen hasznos tipp, vagy keresed a gyermeked számára legjobb megtakarítást, akkor töltsd ki az oldalt található adatlapot! Egy személyes találkozó alkalmával megismerem a kívánságaidat, céljaidat, és ehhez megtaláljuk az ideális megoldást!

Ez a cikk 2016. március 23. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Érdekel a lehetőség

vagy hívjon most:
+36 1 58 58 555